Járványtörténet: ebből sokat tanulhatunk - hircityvideo.hu

Járványtörténet, Tóth László: Kis járványtörténet

Tartalom

  járványtörténet

  Ismertebb járványok[ szerkesztés ] Az elmúlt századokban különös veszélyt jelentettek a nagyon ragályos fekete himlő járványok. A halál képe mindent beárnyékolt, járványtörténet a carpe diem vigasza felett ott lebegett a memento mori fenyegetése. Egyetlen haláltánc volt az élet, mivel akkor a halál nem volt társadalmi tabumint korunkban.

  járványtörténet

  A kórokozó egy Közép- és Belső-Ázsiában honos rágcsálón, a futóegéren Rhombomys opimus megtelepedő bolhán járványtörténet jutott Európába. A bolha a selyemút mentén közlekedő selyemszállító karavánokkal együtt utazott nyugat felé, [3] [4] [5] a rendszerint rossz korabeli higiéniai körülmények között jóval nagyobb pusztítást okozott, mint Ázsiában.

  A betegség lefolyása a következő volt: Először a betegnek hirtelen magas láza járványtörténet, néha rögtön a felkelés után, máskor minden előzmény nélkül.

  járványtörténet

  A beteg testének szinte nem változott, és tapintásra sem érződött melegebbnek, mint ahogy az láz esetén megszokott, nem volt semmilyen gyulladásra utaló nyom. A Magyar Tudományos Akadémia tudósai szerint megfelelő nemzetközi tudományos és járványügyi felkészültséggel minimalizálható a járványok hatása.

  járványtörténet